Lidovci chtějí zakázat adopce heterosexuálním párům?

5. 03. 2020 7:37:59
Ze strany Mariána Jurečky, čerstvě nového předsedy KDU-ČSL, zazněly ve včerejší debatě na TV Nova o manželství pro všechny některé až opravdu ulítlé argumenty. Nenechám je bez odpovědi.
  • Manželství je jen pro ty, kteří mohou zplodit děti. To gayové a lesby nemohou. Proto bychom jim neměli dovolit se brát.

I heterosexuální páry, které děti mít nemohou, nebo je mít nechtějí, můžou vstoupit do manželství. I heterosexuální páry, které vychovávají děti, které nejsou biologicky jejich, se mohou brát. Test plodnosti nebo závazek zplodit spolu děti není dnes podmínkou vstupu do manželství. Námitka, že u heterosexuálních párů je tam aspoň hypotetická možnost zplodit děti, je lichá. Protože opravdu existují heterosexuální páry, u kterých tato hypotetická možnost prostě není. Tady se jasně ukazuje, že KDU-ČSL vůbec nejde o nějakou možnost plodit děti. Jen zoufale hledají zástupné důvody, proč zakázat gayům a lesbám se brát. Anebo, pokud bychom následovali jejich logiku, možná chtějí zakázat manželství i těm heterosexuálům, kteří se před svatbou neupíší státu, že zplodí děti a chtějí zakázat adopce i heterosexuálním párům.

Někdo namítne: “ok, ale ty hetero páry, které děti adoptují, jim dají ten mužský a ženský vzor”. Dobře, ale pak tedy debata není o tom kdo může nebo nemůže zplodit spolu děti, ale o rolích. A tam 95% studií jasně říká, že pro děti je důležité péče, stabilita a láska, ne pohlaví rodičů. Tyto studie ale KDU-ČSL také vědomě ignoruje.

  • Do manželství může vstoupit muž a žena. Nikdo se jich neptá, jestli toho druhého milují. Takže vlastně i gayové a lesby se prý už mohou brát. Protože manželství přeci s láskou nijak nesouvisí.

To je jeden z těch opravdu ulítlých argumentů, které ale z nějakého důvodu zaznívá od představitelů KDU-ČSL opakovaně. Tak na jednu stranu je pro ně manželství svátost, kterou je třeba chránit před „erozí“ ze strany gayů a leseb. Ale na druhou stranu to s láskou nemá nic společného a vyzývají gaye, lesby a bisexuály, aby si brali někoho jen tak na oko.

  • I heterosexuální páry žijí v nejistotě, když nejsou manželé. Takže jsou na tom stejně jako neprovdaní gayové a lesby.

To není pravda. To, že se heterosexuální pár nevezme, je jejich volba. A kdyby chtěli, a absence manželství jim pravdu působila problémy, třeba proto, že budou chtít společně adoptovat dítě, mohou. Gayové a lesby tuto volbu nemají. Oni to mají zakázané. V tom je ten obrovský rozdíl. Který ale lidovci vědomě neustále přehlížejí. Nebo, a to nevím, co je horší, si to opravdu neuvědomují. Velmi často z výroků představitelů KDU-ČSL čiší naprostý nezájem a neznalost jak právního postavení ne-heterosexuálních lidí tak jejich faktických životů. Například p. Bělobrádek prohlásil, že “homosexuálové mohou děti adoptovat i dnes, jako každý jiný”. Což prostě není pravda. Chápu, že ne každý tráví život tím, že toto studuje. Ale oni by měli. Jsou poslanci, jsou placení za to, že rozhodují o životě všech lidí v tomto státě. S vehemencí a neústupností brání rovnosti gayů, leseb, bisexuálů a právní stabilitě rodin, ve kterých vyrůstají jejich děti. Je to jejich názor, na který mají nárok a mají mít možnost ho svobodně projevit. To určitě. A je zároveň jejich povinností znát právo a praxi. Pokud stejně neinformovaně přistupují i k jiným otázkám, je to děsivé. (Tady je třeba férově zmínit výjimku v rámci strany - nedávné setkání pana Zdechovského s námi jako zástupci iniciativy Jsme fér a s homosexuálním párem, pěstouny dvou malých kluků.)

  • Manželství pro všechny přijato už v 30 zemích, včetně celé Západní Evropy (až na Itálii a Švýcarsko, ale to ho právě teď přijímá), Severní Ameriky, většiny Jižní Ameriky, Jihoafrické republiky, Austrálie a Nového Zélandu. V žádné z těchto zemí se neprokázaly ty obavy, které mají lidovcii. To p. Jurečku ale moc nezajímá a těmito zeměmi se nechce inspirovat. Zato výslovně zmínil, že se inspiruje ústavním zákazem manželství v Polsku, Maďarsku a Slovensku.

Inspirace KDU-ČSL Polskem a Maďarskem by měla rozeznít varovný alarm. V Polsku vládnoucí ultra-katolická strana Právo a spravedlnost za vydatné pomoci katolické církve rozkládá demokracii a právní stát. Ruší tam odluku církve a státu. Kaczynski prohlásil, že kdo není křesťan, není Polák. Neustále, cíleně a uměle pěstuje v lidech homofobii. Cenzuruje to co mohou a nemohou říkat soudci. Pořádá čistky ve veřejné správě. Toho si všimla i EU a proto s Polskem zahájila řízení o stavu demokracie. A pro KDU-ČSL je tato země inspirací? To není hrozba jen pro gaye a lesby. Je to nebezpečné i pro ostatní. Pro ženy které chtějí být svobodné a rozhodovat o svých životech. Pro kohokoliv kdo nespadá do kategorie té jediné vyvolené kategorie rodiny “máma+táta+dvě a více dětí+ale jen s jedním partnerem", kdo je pro odluku státu a církve, kdo má rád svobodu projevu, prostě pro kohokoliv kdo si demokracii nepředstavuje jako to co se teď děje Polsku.

A souhlasím s tím, že nemusíme automaticky přijímat vše, co se přijalo na západ od nás. Ale už 29 zemí prošlo tou samou debatou jako my. Po zvážení všech argumentů (které jsou vpodstatě stejné jako ty u nás) manželství pro všechny přijaly. V žádné z těch zemí se obavy neprokázaly jako opodstatněné. To přeci rozumně uvažující člověk nemůže jen tak odmávnout a ignorovat. Nedokážu si představit, že by si takhle klapky na oči nasazovali lidovci třeba v jaderné energetice nebo medicíně.

  • Lidovci jsou prý ochotni bavit se o určitých úpravách registrovaného partnerství. Mají prý rozumný kompromis. Na dotaz jaká práva by tedy přidali do registrovaného partnerství zaznělo: vdovský důchod.

To vůbec neřeší ten hlavní problém. Navíc to není upřímná snaha pomoci řešit naše problémy. Jen vypočítavé lavírování, jakou kost mohou ještě lidovci hodit aby ochránili svátost manželství. Která ale podle nich, připomeňme si, s láskou nemá nic společného. Opakovaně a dokola vysvětlujeme, že důvody, proč je manželství pro gaye a lesby důležité jsou trojího typu a dva z nich jsou zásadní. Zaprvé, stejná důstojnost. Nechceme být odkazování do druhé kategorie. Jedna láska, jedno manželství. Zadruhé, společná rodičovská práva (přisovojení, společné adopce, společné pěstounství...). Když chce pár adoptovat dítě z ústavu, jen manželé se oba mohou stát jeho rodiči. Kdo se nemůže vzít, nemůže mít společná rodičovská práva. Dítě pak nemá právní vazby k druhému rodiči. Zatřetí, kategorie řekněme praktických věcí: společné jmění manželů, společný nájem bytu, vdovské důchody. Lidovci odmítají ty první dva hlavní důvody. Chtějí řešit jen detaily a použít to jako kouřovou clonu. Dodejme, že kdyby to bylo na KDU-ČSL, neměli bychom ani registrované partnerství. Lidovci hlasovali všichni proti němu. Kdyby to bylo na lidovcích, žádný pokrok v právech gayů a leseb by se nikdy nestal. Naopak. Jakýkoli pokrok, i to registrované partnerství, se děje navzdory jim.

https://tn.nova.cz/clanek/snatky-gayu-a-leseb-traskave-tema-proberou-na-tn-cz-priznivci-i-odpurci.html

Autor: Adela Horakova | čtvrtek 5.3.2020 7:37 | karma článku: 23.79 | přečteno: 2371x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2437

Jsem právnička iniciativy Jsme fér. Ta vede celospolečenskou diskuzi o manželství pro všechny. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...